IP-klassifiseringer: Velge riktig maskin for arbeidsmiljøet

IP-klassifiseringer – eller «Ingress Protection» – er standardiserte koder som identifiserer beskyttelsen et utstyr har mot inntrenging av faste partikler (støv) og væske (vann). Disse klassifiseringene er kritiske i industrielle miljøer der utstyr og elektroniske komponenter kan utsettes for utfordrende forhold.

IP-klassifiseringer er definert i IEC 60529, som er en internasjonal standard som vurderer motstanden til kapslinger til elektriske og elektroniske enheter mot inntrenging av støv og væsker. Den vurderer også hvor enkelt det er å få tilgang til de potensielt farlige delene inne i skapet. IEC 60529-klassifiseringer lar produsenter selge produktene sine i Europa og andre områder utenfor Nord-Amerika.

Standarden bruker en IP-kode for å vurdere beskyttelsesgraden, som består av bokstavene “IP” etterfulgt av ett eller to sifre. Det første sifferet beskriver beskyttelsen mot faste partikler, mens det andre sifferet indikerer beskyttelsen mot vann eller andre væsker.

IPXX

Hvorfor IP-klassifiseringer er viktige

For faste partikler, hvis IP-klassifiseringen til et kabinett ikke vurderes, kan støv samle seg på komponenter og fungere som en isolator. Dette betyr at bevegelige deler som vifter kan bli tilstoppet, og støv på avtakbare deler kan forstyrre elektriske kontakter. Avhengig av fuktighets- og støvnivået, kan de elektriske komponentene fungere feil eller kortslutte, eller deler kan overopphetes, noe som resulterer i avansert feil eller forringet ytelse.

Når det gjelder væsker, kan fuktighet trekkes inn i maskinen og sette seg på komponenter og forårsake korrosjon og rust. Avhengig av mengden fuktighet som får komme inn i kabinettet, kan de elektriske komponentene fungere feil eller kortslutte, slik at foringsrørdeler svikter for tidlig eller ikke fungerer optimalt. Skap med IP65-klassifisering er egnet for skitne/støvete forhold og vaskemiljøer.

IP54 vs IP65-klassifiseringer

To av de vanligste IP-klassifiseringene for industrielt utstyr er IP54 og IP65. La oss se på forskjellen mellom de to vurderingsnivåene.

IP54:  IP54-klassifiseringsnivået med et ledende siffer på 5 betyr at utstyret er støvbeskyttet for beskyttelse mot faste partikler. Kabinettet gir fullstendig beskyttelse mot kontakt og hindrer store mengder støv i å trenge inn. Det andre sifferet i 4 indikerer at det gis beskyttelse mot vannsprut mot kabinettet fra alle retninger. Kabinetter med IP54-klassifisering er egnet for “moderat” støvete miljøer eller omgivelser der vann kan sprute på utsiden av utstyret.

IP65:  Det første sifferet på 6 i dette klassifiseringsnivået betyr at den solgte partikkelbeskyttelsen som tilbys er støvtett, med fullstendig beskyttelse mot kontakt og ingen inntrengning av støv. Det andre sifferet er 5 betyr at innhegningen er beskyttet mot vann som projiseres av stråler som kommer fra alle retninger.

Hold deg i forkant med sanntidsoppdateringer om de siste nyhetene:

Hvorfor vurdering av IP-klassifiseringer er viktig ved valg av utstyr

Å velge utstyr med passende IP-klassifiseringer er viktig i industrielle omgivelser av flere grunner:

  • Driftssikkerhet: Å sikre at maskiner tåler miljøfaktorer bidrar til å forhindre uventet nedetid og opprettholder produktiviteten.
  • Lang levetid: Riktig beskyttelse mot støv og vann bidrar til å forlenge levetiden til utstyret, og reduserer behovet for gjentakende utskifting og reparasjoner av deler.
  • Sikkerhet: Å forhindre at skadelige partikler og væsker kommer inn i utstyret bidrar til å beskytte både maskineriet og operatørene, og minimerer risikoen for elektriske farer og funksjonsfeil.
  • Samsvar: Overholdelse av industristandarder og forskrifter er avgjørende av juridiske og operasjonelle årsaker, og bidrar til å sikre at utstyret oppfyller sikkerhets- og ytelseskrav.

Å forstå og velge passende IP-klassifiseringer for produksjonsutstyr bidrar til å skape et produktivt, effektivt og trygt arbeidsmiljø, skreddersydd for de spesifikke kravene til industrielle operasjoner.

Videojet-blekkskrivere, lasermerkingssystemer, termiske overføringsskrivere og merkeløsninger gir varierende grad av IP-beskyttelse. De fleste systemer er tilgjengelige med IP54 som standard med mulighet for å oppgradere til IP65-klassifisering.

Beskyttelse
mot støv
Beskyttelse
av vann
Første
tall
DefinisjonAndre
nummer
DefinisjonTester
0Ingen beskyttelse0Ingen beskyttelseIngen
1Beskyttet mot gjenstander > 50 mm (hender)1Dryppende: Vertikalt fallende dråper av dryppende vann skal ikke ha noen skadelig effekt.Testens varighet: 10 minutter Vannvolum: tilsvarer 1 mm nedbør per minutt
2Beskyttet mot gjenstander > 12 mm (fingre)2Skråstilte dråper: Vertikalt dryppende vann skal ikke ha noen skadelig effekt når kabinettet vippes i en vinkel på opptil 15° fra normal posisjon.Testvarighet: 10 minutter
Vannvolum: tilsvarer 3 mm nedbør per minutt
3Beskyttet mot gjenstander > 2,5 mm (verktøy/ledninger)3Sprøyting: Vann som faller som en spray i alle vinkler opp til 60° fra vertikalen skal ikke ha noen skadelig effekt.Testens varighet: 5 minutter
Vannmengde: 0,7 liter per minutt
Vanntrykk: 80–100 kPa
4Beskyttet mot gjenstander > 1 mm (små verktøy)4Sprut: Vannsprut mot kabinettet fra alle retninger skal ikke ha noen skadelig effekt.Testens varighet: 5 minutter
Vannmengde: 10 liter per minutt
Vanntrykk: 80–100 kPa
5Støvbeskyttet, men ikke lufttett5Vannstråler: Vann som projiseres av en dyse (6.3 mm) mot kabinettet fra alle retninger skal ikke ha noen skadelige effekter.Testens varighet: minst 3 minutter
Vannvolum: 12,5 liter per minutt
Vanntrykk: 30 kPa i en avstand på 3m
6Støvtett – Helt beskyttet mot støv6Kraftige vannstråler: Vann som projiseres i kraftige stråler (12.5 mm dyse) mot kabinettet fra alle retninger skal ikke ha noen skadelige effekter.Testens varighet: minst 3 minutter
Vannvolum: 100 liter per minutt
Vanntrykk: 100 kPa i en avstand på 3m
7Nedsenking: Inntrengning av vann i skadelige mengder skal ikke være mulig når innhegningen er nedsenket i vann opp til 1 m.Testens varighet: 30 minutter
Vannvolum: nedsenking på 1 meters dyp
8Nedsenking: Utstyret er hermetisk forseglet slik at kontinuerlig nedsenking i vann mer enn 1 m ikke skal ha noen skadelige effekter.

Dybde spesifisert av produsent.
Testvarighet: kontinuerlig nedsenking i vann